Categorii
Psihoterapie

Magicianul fricilor

Ce facem atunci când copilul, deși a dormit singur până acum, dintr-o dată ne spune că nu mai vrea să doarmă singur, deoarece îi este frică? Ce facem atunci când apar tot felul de temeri la copii, unele care par iraționale pentru noi? Majoritatea părinților experimentează asemenea situații și încearcă să găsească soluții. Unii aleg să fraternizeze cu fricile copiilor lor, alții să lupte cu ele.

Când mie îmi este frică, îmi aduc aminte de povestea lui Jacques Salome „A fost odată magicianul fricilor”, poveste ce o spun și copiilor când vin la mine și își mărturisesc fricile. Este uimitor cum o simplă poveste ne poate ajuta, pe cei mici și pe cei mari, mai mult decât o mie de teorii și explicații, exerciții și aplicații.

Eu cred că poate ajuta deoarece este magică și nu numai pentru copii. Este magică pentru că povestește copilului, adultului și părintelui, povestește atât conștientului cât și inconștientului. Povestea ne vorbește despre frici și despre dorințele din spatele lor, dorințe ce se pot împlini și dorințe ce ne ajută să creștem prin neîmplinirea lor.

Atunci când nu mai știți ce să faceți cu fricile voastre și ale copiilor, ba chiar înainte de a încerca orice altceva, vă propun această poveste. Vă mai propun să aplecați urechile și la alte povești, atunci când citiți povești copiilor. Lăsați și copilul din voi să le asculte.

4 răspunsuri la “Magicianul fricilor”

Super articol! L-am desoperit intamplator pe Jacques Salome, cand o carte de-a lui mi-a „cazut” in mana intr-un supermarket. Mi-a placut cartea si o recomandam si prietenilor. Sunt uimita cat de multa lume stie de el…si la mine a ajuns asa de tarziu, dar nu prea tarziu 🙂

Bună Valentina,
nimic nu este întâmplător. Salome este cunoscut în rândul psihologilor, are și un site în limba română. Nu cred că a ajuns prea târziu la tine, cred că orice informație ajunge la noi când avem nevoie de ea și suntem pregătiți să o auzim.

Povestea o găsiți în cartea „Povesti pentru a vindeca, povesti pentru a creste”, Ed. Ascendent

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s